MAS-maissit loistivat Maaningalla
Käytännön Maamiehen 11/2019 artikkelissa on julkaistu maissilajikkeiden koetuloksia
Auvo Sairanen on arvioinut TuKeVa-tutkimushankkeen (Tulevaisuuden kestävät karkearehuvalinnat) lajikekoetuloksia Käytännön Maamiehessä viime vuoden lopulla. Osallistuimme maissin viljelyä ja maissilajikkeita tutkivaan TuKeVa-hankkeeseen pitkään ohjelmassamme olleilla MAS-lajikkeilla – MAS 08F:llä ja MAS 10A:lla. Koeviljelykset perustettiin sekä muovikalvolla että ilman.
MAS 10A saavutti kokeissa lajikkeiston korkeimman, yli 15 000 kg kuiva-ainesadon. Olemme tyytyväisiä, että pitkä yhteistyömme MAS-lajikkeiden kanssa tuottaa tulosta!
Suomessa maissin käyttö karkearehuna on nousussa niin aikaisten lajikkeiden yleistyessä kuin viljelykokemusten karttuessa. Maissin etuna on erityisesti sen satopotentiaali suhteessa sen vaatimaan peltoalaan. Lisäksi maissi sietää erinomaisesti kuivuutta.
Artikkelissa Sairanen viittaa maissin korkeisiin satovaihteluihin vuosien välillä. Maissisadon herkkyys sääolosuhteisiin onkin olennaisin riskitekijä viljelyalojen kasvattamisessa Suomessa. Maissin viljely tarjoaa parhaimmillaan erinomaista riskien hajauttamista ja sadonlisää nurmenviljelyn rinnalle. Maissin D-arvo on nurmirehua matalampi, mutta oikeaikaisella korjauksella on maissinkin rehuarvot kiitettävällä tasolla.
Tämän kevään lajikevalinnoissa suosittelemmekin olemaan tarkalla korvalla. MAS-lajikkeissamme pidämme tähkänmuodostuksen ohella tärkeänä myös muun kasvinosan laatua. Kun koko vihermassa on käyttökelpoista rehua, on esimerkiksi tyngäksi jääneistä tähkistä huolimatta pellolta korjattavissa rehua. Vaikka maissin viljelyssä keskitytään yleisesti tähkään koon maksimointiin, Suomen olosuhteissa on maissin viljelyyn syytä laskea mukaan koko vihermassa.
Annamme mielellämme lisätietoja kevään maissilajikkeistamme ja keskustelemme aiheesta lisää.
Taulukon lähde: KM 11/2019
Artikkeli: https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/545210/Maissia_lehmille.pdf?sequence=1