Miten onnistunut rehunurmiseos koostetaan?

Monipuolisesti koostetuilla nurmiseoksilla saavutetaan parhaat sadot ja huolehditaan niin pellon kunnosta kuin sadon laadusta.

Nurmen käyttötarkoitus on tärkein

Nurmiseoksessa tärkeintä on määrittää nurmen haluttu käyttötarkoitus. Onko aikeissa kylvää monivuotinen säilörehunurmi, laidunnurmi vaiko yksivuotinen tuorerehunurmi. Kuhunkin käyttötarkoitukseen voidaan valita eri lajeja ja lajikkeita tarpeen mukaan. Suomen sääoloilla on olennainen rooli, mitä seokseen kannattaa valita. Viime vuosina olemme saaneet valikoimaamme monta täydentävää uutuutta, kuten sikurin ja rehumailasen. Valikoiman kasvusta huolimatta tutut kasvimme, kuten timotei, nadat ja apilat ovat nurmiemme kulmakiviä. Esimerkiksi timotei on yhä niin laadultaan kuin viljelyvarmuudeltaan lyömätön seoskomponentti. Se ei ole kovinkaan kranttu kasvupaikan suhteen ja talvehtii niin etelässä kuin pohjoisessa.

Valitaan seokseen toisiaan täydentäviä lajeja

Viljelyvarmuus, sadon onnistuminen ja laatu ovat onnistuneesti koostetun nurmiseoksen tekijöitä. Eri lajeilla ja lajikkeilla on omat vahvuteensa ja heikkoutensa. Kun seokseen valitaan eri vahvuuksia omaavia kasveja, voidaan edesauttaa, että päästään heikoissakin olosuhteissa tyydyttävään satoon. Kuivuus ja märkyy ovat vuorotelleen toisiaan menneinä kesinä, jolloin esimerkiksi syväjuuristen ja toisaalta märkää sietävien kasvien merkitys on korostunut. Matalajuuriset timotei-nurminata-kasvustot ovat kuivana kesänä liki korventuneet. Sinimailanen on puolestaan voinut kadota läpimärästä pellosta kesän aikana lähes kokonaan.

Tyypillisesti seokseen valitaan muutama perusheinä, kuten timotei, nurminata ja ruokonata. Näiden ohella nurmea kannattaa terästää  esimerkiksi englanninraiheinällä, niittynurmikalla tai rehukattaralla. Näin voidaan nostaa esimerkiksi ensimmäisen vuoden satoa tai laidunnettavuutta. Mikäli lisäät seokseesi typensitojakasveja, heinien osuuksia kannattaa säätää aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi ruokonata on syyssatoisan apilan paras kaveri.

Typensitojakasveja käytettäessä on perusteltua valita seokseen monipuolisesti eri kasveja ja lajikkeita, jolloin typdensidonnan onnistumista ja eri niittojen laatua voidaan optimoida. Valko-, puna-, ja alsikeapilan kombo on lähes vakio Naturcomin siemenseoksissa.  Retu-apilanurmi on tästä hyvä esimerkki. Kullakin apilalla on omat vahvuteensa eri kasvuolosuhteissa. Puna-apila on satoisuudessa vahvin, kun taas valkoapila on laidunkasvina kestävin. Rehumailanen on apiloiden lisäksi erinomainen lisä niin säilörehu- kuin laidunnurmeen. Se sietää niin laidunnusta kuin niittoa ja menestyy vaativallakin kasvupaikalla. Rehumailanen on parhaimmillaan kivennäismailla voimakaskasvuisten heinien kanssa. Sen ruokinnallinen laatu ja satoisuus vastaavat sinimailasta.

Kylvöt keskimäärin vain 3 % nurmen kokonaiskustannuksista

Tutkimusten mukaan kylvökustannus, mukaanlukien siemenet, vastaa keskimäärin vain 3 % nurmen elinkaarikustannuksista. Seokseen valituilla lajeilla ja lajikkeilla on olennainen vaikutus siihen, millaista satoa nurmi elinkaarensa aikana tuottaa. Nurmiseokseen kannattaa siis panostaa ja valita mukaan laadukkaat lajikkeet. Hyvä siemenseos kantaa hedelmää koko nurmen iän.

 

 

Lähde: Anu Ellä/ ProAgria

 

Huomioi nämä!

  • Nurmen käyttötarkoitus
  • Pellon maalaji
  • Yksivuotinen vai monivuotinen?
  • Tasapainoinen laatu
  • Kasvien yksilölliset ominaisuudet
  • Onko kasvupaikka altis paahteelle tai märkyydelle?

 

Jos haluat keskustella tarkemmin tilallesi parhaiten sopivasta siemenseoksesta, jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä!


Muita uutisia