Miten onnistunut rehunurmiseos koostetaan?
Monipuolisesti koostetuilla nurmiseoksilla saavutetaan parhaat sadot ja huolehditaan niin pellon kunnosta kuin sadon laadusta.
Nurmen käyttötarkoitus on tärkein
Nurmiseoksessa tärkeintä on määrittää nurmen haluttu käyttötarkoitus. Onko aikeissa kylvää monivuotinen säilörehunurmi, laidunnurmi vaiko yksivuotinen tuorerehunurmi. Kuhunkin käyttötarkoitukseen voidaan valita eri lajeja ja lajikkeita tarpeen mukaan. Suomen sääoloilla on olennainen rooli siihen mitä seokseen kannattaa valita. Viime vuosina olemme saaneet valikoimaamme monta täydentävää uutuutta, kuten sikurin ja rehumailasen. Valikoiman kasvusta huolimatta tutut kasvimme, kuten timotei, nadat ja apilat ovat nurmiemme kulmakiviä. Esimerkiksi timotei on yhä niin laadultaan kuin viljelyvarmuudeltaan lyömätön seoskomponentti. Se ei ole kovinkaan kranttu kasvupaikan suhteen ja talvehtii niin etelässä kuin pohjoisessa.
Valitaan seokseen toisiaan täydentäviä lajeja
Viljelyvarmuus, sadon onnistuminen ja laatu ovat onnistuneesti koostetun nurmiseoksen tekijöitä. Eri lajeilla ja lajikkeilla on omat vahvuuteensa ja heikkoutensa. Kun seokseen valitaan eri vahvuuksia omaavia kasveja, voidaan edesauttaa, että päästään heikoissakin olosuhteissa tyydyttävään satoon. Kuivuus ja märkyys ovat vuorotelleet toisiaan menneinä kesinä, jolloin esimerkiksi syväjuuristen ja toisaalta märkää sietävien kasvien merkitys on korostunut. Matalajuuriset timotei-nurminata-kasvustot ovat kuivana kesänä liki korventuneet. Sinimailanen on puolestaan voinut kadota läpimärästä pellosta kesän aikana lähes kokonaan.
Tyypillisesti seokseen valitaan muutama perusheinä, kuten timotei, nurminata ja ruokonata. Näiden ohella nurmea kannattaa terästää esimerkiksi englanninraiheinällä, niittynurmikalla tai rehukattaralla. Näin voidaan nostaa esimerkiksi ensimmäisen vuoden satoa tai laidunnettavuutta. Mikäli lisäät seokseesi typensitojakasveja, heinien osuuksia kannattaa säätää aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi ruokonata on syyssatoisan apilan paras kaveri.
Typensitojakasveja käytettäessä on perusteltua valita seokseen monipuolisesti eri kasveja ja lajikkeita, jolloin typensidonnan onnistumista ja eri niittojen laatua voidaan optimoida. Valko-, puna- ja alsikeapilan kombinaatio on lähes vakio Naturcomin siemenseoksissa. Retu-apilanurmi on tästä hyvä esimerkki. Kullakin apilalla on omat vahvuuteensa eri kasvuolosuhteissa. Puna-apila on satoisuudessa vahvin, kun taas valkoapila on laidunkasvina kestävin. Rehumailanen on apiloiden lisäksi erinomainen lisä niin säilörehu- kuin laidunnurmeen. Se sietää niin laidunnusta kuin niittoa ja menestyy vaativallakin kasvupaikalla. Rehumailanen on parhaimmillaan kivennäismailla voimakaskasvuisten heinien kanssa. Sen ruokinnallinen laatu ja satoisuus vastaavat sinimailasta.
Kylvöt keskimäärin vain 3 % nurmen kokonaiskustannuksista
Tutkimusten mukaan kylvökustannus, mukaan lukien siemenet, vastaa keskimäärin vain 3 % nurmen elinkaarikustannuksista. Seokseen valituilla lajeilla ja lajikkeilla on olennainen vaikutus siihen, millaista satoa nurmi elinkaarensa aikana tuottaa. Nurmiseokseen kannattaa siis panostaa ja valita mukaan laadukkaat lajikkeet. Hyvä siemenseos kantaa hedelmää koko nurmen iän.
Lähde: Anu Ellä/ ProAgria
Huomioi nämä!
- Nurmen käyttötarkoitus
- Pellon maalaji
- Yksivuotinen vai monivuotinen?
- Tasapainoinen laatu
- Kasvien yksilölliset ominaisuudet
- Onko kasvupaikka altis paahteelle tai märkyydelle?