Mehiläiset

Kasvit hunajasadon varmistamiseen

Peltoviljellyillä mesikasveilla voidaan varmistaa hunajasatoa ja usein jopa lisätä sitä. Lisäksi pölyttäjillä, sekä luonnon pölyttäjillä että tarhatuilla mehiläisillä, on tärkeä rooli peltokasvien viljelyssä. Mesikasveilla on siksi olennaisia hyötyjä sekä viljelijöille että mehiläistarhaajille. Olemme koonneet yhteen asiakkaidemme kokemusten perusteella kasvit, joilla on suurin hunaja- ja siitepölyvaikutus.

Mehiläinen kevätrypsin kukassa.

Parhaat mehiläiskasvit

Valikoimamme parhaat mehiläiskasvit koostuvat muun muassa apiloista, mesiköistä ja mailasista. Myös virnat, lupiinit ja öljykasvit ovat hyviä mehiläiskasveja. Olemme testanneet peltopuolen kokeissa kaikkien mehiläiskasvien viljeltävyyden. Mehiläiskasvien viljelijälle on tärkeää kasvattaa hunajapotentiaalia ja turvata mehiläisille riittävä ravinnonsaanti. Kasvuston tulee olla tiheää ja kukkia pitkään.

Ratkaisut

  • Laaja valikoima parhaita mehiläiskasveja mehiläistarhaajille
  • Peltoviljellyillä mehiläiskasveilla houkutellaan myös luonnon pölyttäjiä.

Hunajasadon varmistaminen

Parhailla mehiläiskasveilla jopa yli 500 kg hunajapotentiaali.

Luonnon monimuotoisuus

Hyönteiset ja pellon eliöstö hyötyvät mehiläiskasvien viljelystä.

Maanparannus

Useat mesikasvit sitovat typpeä ja kuohkeuttavat peltomaata.

Mehiläiset siemenet ja sekoitukset

Mitä kasveja lammastilan nurmituotannossa tyypillisesti viljellään?

Lammastiloilla suositaan usein lehteviä ja laidunnusta kestäviä heiniä ja palkokasveja. Ne maittavat lampaille erinomaisesti ja tarjoavat ravintoa läpi kasvukauden. Laadukkailla laitumilla voidaan nostaa tilan nurmien satotasoja ja toisaalta tasata satovaihteluita. Lammaslaitumien viljelykierto on usein niittonurmia pitempi, jolloin kestävien rehukasvien viljely todellakin kannattaa. Lisäksi hyvässä kunnossa olevasta laitumesta voidaan korjata myös säilörehua.

Timotein rooli siemenseoksissa

Timotei on lähes kaikkien monivuotisten nurmien perusheinä. Se on Suomessa eniten tuotettu ja viljelty nurmiheinä eikä suotta: timotein viljelyvarmuus on Suomessa vertaansa vailla.