Kevätruisvehnä on satoisa ja kustannustehokas vaihtoehto nurmisäilörehun rinnalla

Hyvä viljelijä,

Turvaatte tulevanakin vuonna Suomen huoltovarmuutta. Vuoden 2022 aikana kotimainen ruoantuotanto muistutti jälleen merkityksestään. Yli 30 vuoden kokemuksella pystymme tarjoamaan ajantasaiset ja monipuoliset ratkaisut kasvintuotantoonne.

Panosta laatuun

Laadukkaan säilörehun merkitys edullisen valkuaisen lähteenä on kasvavan suuri. Tilan omalla nurmiviljelyllä on kyetty pehmentämään voimakkaasti nousseiden hintojen talousvaikutuksia. Keskeisten tuotantopanosten, kuten väkirehujen, ostetun rehuviljan ja polttoaineiden hintamuutokset uivat tuotantokustannuksiin kotoisaa säilörehua nopeammin.

Monipuoliset seokset lisäävät viljelyvarmuutta

Nurmien satotavoitetta, kasvu- ja laatutekijöitä sekä kiertoaikoja on perusteltua miettiä jo siementen hankintavaiheessa. Kokemukset märkien ja kuivien kesien vuorottelusta ovat valitettavankin tuoreina muistissa. Tyypillisesti seokseen valitaan muutama perusheinä, kuten timotei, nurminata ja ruokonata. Näiden ohella nurmea kannattaa terästää englanninraiheinällä, joka kestää hyvin kuivuutta ja nostaa nurmen alkuvuosien satoa. Mikäli lisäät seokseesi typensitojakasveja, heinien osuuksia kannattaa säätää aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi ruokonata on syyssatoisan apilan paras kaveri. Autamme mielellämme siemenseoksen suunnittelussa. Meihin kannattaa olla yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen kylvöjä.

Kevätruisvehnän kokoviljasäilönnän hyödyt korostuvat nykytilanteessa

Karjanlantaa tehokkaasti hyödyntävillä kokoviljoilla voidaan tuottaa määrää, mutta myös laatua kustannustehokkaasti. Hyvä sadontuotto, maltillinen tuotantokustannus ja yhä parantunut kuivuudensieto ovat kevätruisvehnän valtteja. Kevätruisvehnä pysyy pitkän kasvuaikansa vuoksi kauan vihantana, mikä lisää sadonkorjuun joustoa. Rehun valkuaista voidaan tarvittaessa nostaa herneen, härkäpavun tai virnan seosviljelyllä. Somtri on korkean sadontuottokyvyn kevätruisvehnä ja kaiken lisäksi Suomen testatuin.

Alla olevasta kuvaajasta nähdään, kuinka sääolosuhteet ovat vaikuttaneet kevätruisvehnän satoon viime vuosina lajikekokeissamme.

 


Kysy tarjous kevätruisvehnästä!