Typpibakteerit tekevät yhteistyötä juurten kanssa

Tietoa typpibakteereista ja niiden vaikutuksista palkokasvien juuristoon.

Typpibakteereja löytyy maasta luontaisesti mm. apilalle ja herneelle, mutta bakteerien määrä on usein alhainen. Typensidonnan varmistamiseksi
siemen kannattaa ennen kylvöä käsitellä bakteerivalmisteella eli ympätä. Mailasen, mesikän ja vuohenherneen siemenen ymppäys kannattaa
lähes aina.

 

Valmiiksi ympätty siemen

Kuivien siementen päällä typpibakteerit säilyvät käyttökelpoisina yleensä vain lyhyen aikaa. Maatilalla tehtävä typpibakteerien lisäys siemeniin onkin tehtävä juuri ennen kylvöä. Toimenpide on hieman työläs ja sijoittuu kiireisimpään työhuippuun. Vuosien tutkimus- ja kehitystyön perusteella olemme kehittäneet menetelmän, millä bakteeri saadaan säilymään hengissä siemenen pinnalla pitkään. Pakkaamossamme siemenet ympätään valmiiksi typpibakteerilla ja katetaan suojapilleröinnillä.

Suojapilleröinti säilyttää bakteerin,
mutta tarjoaa myös muita etuja:

Maahan päästyään suojapilleröinti imee kosteutta ja näin edesauttaa siemenen itämistä. Etenkin kuivissa oloissa tämä ominaisuus saattaa ratkaista taimen selviämisen. Toimitamme kaikkien apiloiden siemenet valmiiksi bakteerikäsiteltynä ja suojapilleröitynä.

 

 

  1. Kalkkipitoinen suojapilleröinti parantaa kasvuoloja juuri siemenen ympärillä. Hyvissä oloissa typensidonta käynnistyy nopeasti. Etenkin ensimmäisenä kasvuvuonna nopea typensidonta on tärkeä.
  2. Kansainvälisissä tutkimuksissa suojapilleröinnillä on todettu olevan huomattava kalkitseva ja kasvua parantava vaikutus. Happamilla hiekkamailla suopjapilleröidyn siemenen käyttö on vastannut liki 1000 kg/ha maanparannuskalkin vaikutusta. Jatkuva palkokasvien käyttö nostaa maan pH:ta. Korkea pH voi rajoittaa kasvien kasvua estämällä ravinteiden irti saantia maasta. Suojapilleröinnillä voidaan saada kalkitsemisen myönteisiä vaikutuksia ilman kalkitusta ja maan liiallista pH:n nousua.
  3. Valmiissa seoksissa voidaan käyttää bakteerikäsiteltyjä siemeniä. Aiemmin seoksien typpikasvit ovat olleet ilman typpibakteeria.

Mailasen siemenissä käytetään myös kuivaymppiä.

Käyttämämme ymppäys- ja suojapilleröinti on hyväksytty myös luomutuotantoon.

 

 


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia