Timotein rooli siemenseoksissa
Timotei on lähes kaikkien monivuotisten nurmien perusheinä. Se on Suomessa eniten tuotettu ja viljelty nurmiheinä eikä suotta: timotein viljelyvarmuus on Suomessa vertaansa vailla.
Timotein vahvuudet?
Talvenkestävyys on ehdottomasti timotein valttikortti. Virallisissa lajikekoetuloksissa esimerkiksi Grindstadin keskimääräinen talvituho-% on ollut 2000-2016 järjestetyissä kokeissa pyöreästi 3 % luokkaa (Luke). Timotei on myös kasvupaikan suhteen erittäin vaatimaton ja viihtyy happamallakin maalla. Juuristo ei ole myöskään erityisen herkkä kosteudelle.
Timotei lähtee kasvuun aikaisin keväällä ja hyötyy alkukevään lämmöstä ja kosteudesta. Kevätkasvun ansiosta timotei varmistaa alkukesän sadon hitaampien lajien vielä vahvistuessa. Timotei on myös helppo täydennyskylvettävä ja puhdaskasvustona monien mielestä parasta kuivaheinää.
Timotein viljelyn haasteet?
Timotein juuristo on melko matala, minkä vuoksi se kärsii kuivana kesänä poutimisesta herkemmin kuin esimerkiksi ruoko- tai nurminata.
Lisäksi timotein odelman kasvu on heikkoa, joten sen sato laskee merkittävästi toiseen niittoon. Sen vuoksi se soveltuu parhaiten kahden niiton nurmiin. Kolmen niiton nurmissa timotei kaipaa rinnalleen nopeampikasvuisia heiniä, jotka kasvavat odelmaa. Timotei, nadat ja apilat ovat tyypillisesti hyvä yhdistelmä eri ominaisuuksia – jälkikasvukykyä, satoisuutta ja poudankestävyyttä.
Tiivistäen
Timoteita kannattaa sisällyttää lähtökohtaisesti seokseen kuin seokseen, kun viljellään monivuotisia nurmia. Kuitenkin haettaessa eri käyttötarkoituksia vastaavia erityisominaisuuksia, on timotei usein komponentti, jonka perinteisesti suurta osuutta ryhdytään pienentämään.
Esimerkiksi Pihvilaidunseoksessamme® timotein osuus on pienempi, noin kolmannes kaikista seoskomponenteista. Timotein tilalla on seoksessa paremmin tallausta kestäviä ja nopeampikasvuisia heiniä, kuten englanninraiheinää ja niittynurmikkaa. Näin ollen timotein osuuden laskemisella saadaan seokseen enemmän haluttua käyttötarkoitusta vastaavia lajeja, mutta säilytetään timotein hyvä puolet – viljelyvarmuus ja alkukesän sato. Timotein osuus säilyy kuitenkin laidunheiniin nähden riittävänä, jotta Pihvilaidunseoksesta® saa myös hyvää säilörehua.
Eri kasvilajien ominaisuuksia ja hyötyjä kannattaa suunnitella tarkkaan, jotta perustettu nurmi palvelee haluttua käyttötarkoitusta.