Öljykasvituotannon tulevaisuus on syysöljykasveissa

Syysöljykasvien kasvustot ovat tänä vuonna hyvässä kasvussa

Syysöljykasvit ovat selvinneet märästä talvesta ja alkukesän kuivuudesta huolimatta hyvin. Syysöljykasvien kasvustot olivat kevätöljykasveja vahvemmassa asemassa alkukesän kuivuutta ja tuholaispainetta vastaan. Kevätkylvöisten öljykasvien toistuvat haasteet ja sadon onnistumisen suuret riskit tekevät syysöljykasveista varteenottavan viljelykasvin monella tilalla. Kylvöaika suosii työhuippuja ja vastaavaa kirppapainettakaan ei ole. Talvehtiminen on syysöljykasvien keskeisin viljelyriski, joka tulee ottaa huomioon. Tilakohtaisesti voidaan kuitenkin vertailla menneiden vuosien kevätöljykasvien satoriskejä syyskasveihin. Uhka kevätöljykasvien sadon heikkenemisestä tai menettämisestä on ollut etenkin eteläisimmässä Suomessa viime vuosina toistuva. Sadot eivät ole kehittyneet odotetusti lajikekehityksen seurauksena.

Syysöljykasvit ovat syysyksivuotisia ja niiden kylvöaika on heinäkuun lopulta elokuun alkupuolelle.

Me Naturcomilla olemme jo vuosia testanneet niin syysrypsi- kuin rapsilajikkeita. Lajikevalinnoissa keskitymme satoisuuteen ja viljelyvarmuuteen. Tutkimme lisäksi öljykasvien kumppanikasveja, kylvöteknisiä asioita ja erilaisia siemenkäsittelyitä aktiivisesti. Kokemuksemme mukaan syysrypsi on syysöljykasveista viljelyvarmempi. Tästä syystä syysrypsi on valikoitunut monen tilan viljelykiertoon etenkin luonnonmukaisessa tuotannossa. Syysrypsi talvehtii rapsia varmemmin ja sen kasvuaika on vähän lyhyempi. Tämä mahdollistaa kylvön jopa elokuulle puoleen väliin Etelä-Suomessa. Syysrapsin paras kylvöaika on heinäkuun 1. viikkoon mennessä. Syysrapsin satopotentiaali on onnistuessaan rypsiä jonkin verran suurempi. Rapsi on erinomainen kasvi kirittämään satoa hyvänä kasvuvuonna. Syysrapsin viljely on tästä syystä keskittynyt Etelä-Suomeen ja siitä on saatu korkeita satoja.

Naturcomilla on valikoimassaan lajikekokeissa testatut ja satoisat syysöljykasvit.

Rypsistä Legato on lajikekokeiden satoisin ja talvenkestävin lajike. Rapseista Cortes on erittäin satoisa ja talvenkestävä. Cortes on populaatiolajike ja sen siemenkustannus on huomattavasti matalampi hybiridilajikkeisiin nähden.

 

Haluatko lisätietoa tai tarjouksen syysöljykasvien valikoimastamme? Jätä meille yhteydenottopyyntö niin olemme sinuun yhteydessä!


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia