Parhaiden tilojen 3. sijalla Hilja ja Markku Raappanan tila

Maamme kolmanneksi paras tila on Siikajoella,
Hilja ja Markku Raappanan karjan EKM tuotos on upea 13 473 kg.
Paljon onnea Hilja ja Markku!

Maatalousyrittäjän kokemuksia tilan omista seoksista Hilja ja Markku Raappana, Takalon tila, Siikajoki

Takalon tilan korkeatuottoinen lypsykarja vaatii laadukkaan säilörehun. Tavoitteena tilan säilörehulle on korkea satotaso, hyvä laatu ja sulavuus. Monipuoliset nurmiseokset suunnitellaan maalajien ja tilan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi hiehoille ja ummikoille käytetään omia siemenseoksiaan, koska niiden vaatimukset säilörehulle poikkeavat lypsävistä.

”Aiemmin sekoitimme itse apilan siemenet nurmiseoksiin. Kylvöalan lisääntyessä ajan ja ylimääräisen työn säästämiseksi siirryimme tilaamaan seokset Naturcomilta täysin räätälöityinä ja kylvövalmiina. Painopiste käyttämissämme seoksissa on nurmen monipuolisuus ja viljelyvarmuus, jotka luodaan kestävillä kasvilajeilla ja -lajikkeilla. Samalla saamme parannettua myös maan kasvukuntoa, joka edesauttaa nurmen selviämistä erilaisissa olosuhteissa.

Nurmet perustetaan useimmiten suojaviljaan, jolla varmistamme hyvän kasvuun lähdön ja talvenkestävyyden. Käytämme myös kevätruisvehnän ja herneen seoksia, jotka korjataan kokoviljasäilörehuksi. Nurmia täydennetään Naturcomin täydennysseoksella, jotta nurmi saadaan pidettyä tiheänä ja satotasot korkealla.

Kaavoihin ei tule kangistua, uusia lajeja sekä lajikkeita otamme mielellämme kokeiluun monipuolistamaan seoksia entisestään.”
– Hilja Raappana

Esimerkki tilalla käytettävästä seoksesta

Takalon valkuaisnurmi
20 % timotei Nuutti
15 % timotei Tenho
10 % timotei Tryggve
18 % nurminata SW Revansch
10 % englanninraiheinä SW Birger
5 % ruokonata Retu
10 % rehumailanen Karlu
5 % sinimailanen Live
5 % puna-apila Ilte
1 % alsikeapila Frida
1 % valkoapila Jögeva4