Hyvä viljelijä,

Lajikevalinnassa ei kannata tinkiä!

Etenkin monivuotisissa nurmissa lajikkeen vaikutus satoon on suuri. Hyvä lajike saattaa helposti tuottaa 200 kg ka/ha/niitto enemmän, vaikka kasvustossa eroa ei silmällä havaitse. Esimerkiksi rankemman talven jälkeen listaamaton lajike voi tulla todella kalliiksi.

Säilörehukilon kustannuksista vain n. 2% tulee siemen ja kylvökuluista. Kustannusjahti kannattaa siis suunnata isompiin tekijöihin ja satsata kunnon lajikkeisiin. Olemattoman pienellä säästöllä voi vaarantaa suuren työn tuloksen. Kunnon lajike maksaa itsensä takaisin sadossa ja viljelyvarmuudessa.

Lajikevalinnan helpottamiseksi Suomessa on virallinen kasvilajikeluettelo. Luetteloon hyväksytään vain meillä menestyvät lajikkeet. Jos valitsemasi lajike ei ole listalla, niin lajikkeen käyttöä kannattaa toisenkin kerran harkita.

Viime vuosina sinimailasen viljely on lisääntynyt voimakkaasti. Sen talvenkestävyys ei kuitenkaan ole ihan apiloiden luokkaa. Karlu-rehumailanen on hyvä lisä sinimailasnurmen varmistajaksi. Karlu-rehumailanen sopii hyvin myös laitumeen. Sinimailanen ei laidunnusta kestä.

Uutuuksia valikoimassamme ovat mielenkiintoinen Mailaslaidun hevosille ja rehurapsipitoinen Pikalaidunseos. Yksivuotisissa nurmissa ovat suosioon nousseet Florida-vihantaherne sekä Espresso- ja Fuego-vihantahärkäpavut. Ne sopivat myös suojakasviksi nurmen perustamisessa.

Maximus- ja Farmer-öljyretikka ovat hyviä maan kuohkeuttajia ja 1.luokan saneeraajia. Valkomesikkä on terve ja erittäin tehokas kuohkeuttaja ja typensitoja.